fredag 10 februari 2017

Ekonomiska Modeller

Ekonomi är en viktig del av vårt dagliga liv. Kunskapen kring produktion och konsumtion liknar en oändlig cykel av ett ekonomiskt system, där alla är beroende av varandra. Principen av det ekonomiska systemet inom produktion, distribution och fördelning av varor och tjänster är bäst karakteriserad inom 3 olika ekonomiska modeller som kallas marknadsekonomi, planekonomi och blandekonomi.

Marknadsekonomin innebär att man använder pengar som betalningsmedel för både varor och tjänster som säljs på marknaden, medan planekonomi (planhushållning) är motsatsen av marknadsekonomi och bygger på statens styrande och planering av ekonomi. Och sist, blandekonomin är i princip en kombination av både marknads- och planekonomi.

Marknadsekonomin präglas av en samverkan mellan ett stort antal enskilda beslut beträffande efterfrågan och utbud, där priset på varor och tjänster fastställts. Låt oss säga en fiskförsäljning som kostar 60kr per kilo på en fiskmarknad. Priset efter efterfrågan och utbud dikterar hur mycket fiskproduktion som ska säljas på marknaden. Samspelet mellan fisksäljare och köpare kallas marknadskrafter och är viktigt eftersom den styrs och öppnas konkurrensen i samhället.

Konkurrensen menar jag  med ett stort antal säljare inom samma bransch, som t. ex. de små fiskaffärer och stora och privata fisksäljare. Ju fler säljare desto billigare priserna är. De stora fiskproducenterna med större produktion vinner i detta fall och då har mer kapacitet att minska priset per kilot. Med låga priser skapar man mera kunder och då kan man också lättare sälja sina produkter. Lågt pris innebär hög efterfrågan och som i sin tur leder på sikt till minskat utbud.

Men, när ett företag lyckas bra med sina produkter och tjänster så tenderar företaget köpa upp andra mindre företag och på så sätt ökar risken för monopol. Vid monopol blir det högre priser på varorna och tjänsterna. Problemet är mindre vinst för företagen eftersom kostnaden för produktionen tenderar också bli större när konkurrensen minskar, företagen blir så kallade mätta. Ett mindre utbud av produkter ökar priset på produkterna. Drivkraften i marknadsekonomi handlar således om privat ägande och individers strävan efter bättre ekonomiska situationer.

Å andra sidan, kännetecknar planekonomi när priset och produktionen beslutas av politiker and myndigheter. Det kallas priskontroll och det är alltid staten som bestämmer över prissättning och produktionsmängd. Staten styr och planerar vilka priser som gäller och hur stor produktionen eller verksamhet som skall gälla t. ex. Systembolaget, militära försvaret, forskning, utbildning och sjukvård. Staten vill ha kontroll över verksamhet och hindrar privatiseringen som kan leda till höga priser av produkter och tjänster. Konkurrensen betyder också att drivkraften ligger på politikernas beslut och lagstiftning. Drivkraften i marknaden handlar om statlig ägande.

Med marknadsekonomins system så kan vi se kopplingen till kapitalismen. Pengarna som används som betalningsmedel när man köper varor eller tjänster, använder också som ett mätsystem för kapitalist. Med kapitalismen har människor gått framåt i deras ekonomi, fått utveckling och lönsamhet i livet. Pengarna blir ett mått för framgång. Ju mer pengar man har desto bättre liv lever man. Alla vill konkurrera för att kunna ha den bra liv och förmögenhet. Det är samma med marknadsekonomis perspektiv där konkurrensen finns för att kunna lyckas bäst att sälja sin produkt. Detta privata agerande blir kapitalist agerande, där drivkraften handlar om att sträva mer för att kunna bli rikare. I kapitalismens perspektiv är människans ekonomiska utveckling en måttstock på hur man har lyckats i livet. Den enda fiende kapitalismen har är sig själv.

Hur samhället, landet eller världen fungerar idag och hur förändringarna genomföras påverkar politiska beslut. Med den kommunistiska ideologin, har man fattat ett klart sammanhang med planekonomins perspektiv – där ekonomin är styrs statligt. Det är politiker eller staten som bestämmer och beslutar vad som ska gälla för medborgare och hur ska staten fungera. Ideologin handlar också om de politiska planeringarna och agenda att avskaffa privatiseringar av verksamhet, privategendom och klasskampen. Den dåliga sidan av kommunismen som handlar om omänskliga rättigheter gällande välfärdsverksamhet som sjukvård och utbildning, är en bra poäng för kommunistiska mål att ha den översta makten i sin jurisdiktion. Allt dessa förklaringar gör det synligare att principen statlig ägande är synlig på både planekonomi och kommunism.

När det gäller blandekonomi så tänker vi på kapitalismen. Denna modell innefattar en kombination av marknadsekonomi och planekonomi, dvs att de offentliga ägande tillsammans med statliga ägande, politiska investeringar och regleringar för att kunna nå målsättningar. Allt dessa bidrag till ekonomiska utveckling som medborgare i andra ändan får nyttja genom väl fungerande välfärdsystem som fri sjukvård och skolor. Den blandade ekonomin visar även sammanhanget i det socialdemokratiska partiet i Sverige. Dess ideologi innebär de politiska kamperna och viljan tillsammans med människor strävar efter frihet, utan begränsningar i samhället och alla får gemensamma rätt till välfärd.

Omedvetet har vi som konsument upplever de konsekvenserna av dessa ekonomiska modeller i vårt samhälle. Om samhällsekonomin bygger på en strikt marknadsekonomisk modell så har man risk till monopol och privat-ägda företag, som påverkar priset och kvantitet av produktionen. Mindre företag kommer ha svårt att konkurrera med de stora och risken är stor att deras verksamhet kommer ingenstans. Med höga priser så har mindre pengar kvar för att kunna göra andra saker och njuta livet. Vi som är konsumenter är den som är mest drabbade i samhället.

 
Källförteckningar och källkritiker:

Andersson, Björn, Är inte Socialismen, ideologin, i det Socialdemokratiska partiet?, http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1749&blogg=61016, publicerad 2013-07-29 (Besökt: 2016-06-28)
Denna  källa har jag använt med syfte på att ta reda på fakta kring socialdemokratiskt perspektiv och hur denna ideologi påverkar ekonomin särskilt blandekonomi. Artikeln är skrevs av Björn Andersson, en bloggare som är pro-socialdemokraterna. Källan innehåller de allmänna uppfattningar av det socialistiska partiet, så är det svårt att bevisa fakta, utan är endast baserad på skribentens egna kunskaper och uppfattningar. Men denna källa hjälpte mig för att kunna förstå sammanhanget med blandekonomi. Här ser man tydligt hur en person eller ett parti stå eller förklara sin sida när det handlar om Sveriges ekonomisystem.

E., Anders, Kommunismen som ideologi, Politik i Fokus, http://politik.ifokus.se/articles/4d71551eb9cb462227065c79-kommunismen-som-ideologi, publicerad 2008-11-03, (Besökt: 2016-06-26)
Jag har arbetat med denna källa som är skrivit av Anders E. med syfte på att ta fram fakta kring idéerna på den kommunistiska ideologin. Denna har hjälpt mig att kunna se sambandet mellan planekonomi och kommunism. Denna är en andrahandskälla som är då baserad på den marxists.org. Källan innehåller de allmänna uppfattningar av det kommunistiska ideologi och skribentens egna uppfattningar om det ämnet. Det är därför svårt att bevisa trovärdighet och äkthet. Men ändå, tycker jag att källans innehåll förklarar på ett pedagogiskt sätt vad kommunismen betyder och hur den fungerar i ett svensksamhälle.

Ehrenberg, Johan & Ljunggren, Sten, Vad är kapitalism?, Ekonomihandboken,
http://ekonomihandboken.se/kapitalism-marknad-planekonomi-foretagande-och-socialism/vad-ar-kapitalism/ (Besökt: 2016-06-26)
Jag har arbetat med denna ekonomihandbok som är skrivit av Johan Ehrenberg och Sten Ljunggren, med syfte på att ta fram fakta kring idéerna av den politiska ideologin, kapitalismen och vilken koppling har denna ideologi mot marknadsekonomi. Skribenterna är Sveriges kända kritiker inom politik och sammanhanget visade väldigt neutral och ej partiskt. Denna hjälpt till för att jag skulle kunna inse sambandet mellan marknadsekonomi och kapitalismen. Att ha den här intressanta källan är definitivt användbar för att ha en djupare förståelse bakom kapitalisternas perspektiv mot ekonomiska modeller i det svenska samhället.

Wikipedia webbredaktör, Planekonomi,
https://sv.wikipedia.org/wiki/Planekonomi, uppdaterad: 9 maj 2016 (Besökt: 2016-06-22)
Denna andrahandskälla är skriven av wikipedia webbredaktör och är uppdaterad den 09:e maj 2016, som innehåller information kring den ekonomiska modellen planekonomi. Denna artikel handlar om det ekonomiska systemet planekonomi. Jag har arbetat med wikipedias hemsida i syfte att ta reda på fakta kring planekonomi och hur den fungerar i samhället. Denna är baserad på fakta och innehållet är förklarat på ett neutralt och objektivt sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar