fredag 10 februari 2017

Fallet Olle

1.Rättigheter och skyldigheter

Som konsument har man rättigheter skyddad av konsumentköplagen. Lagen innebär konsuments förmån t. ex. man har rätt att häva försenad leverans av varan, konsument som vill avbeställa köpet och konsument som vill reklamera en felaktig vara, osv. I Olles fall, så har han beställt tv, dator och hemmabiosystem från internet, som han vill lämna tillbaka på grund av att han har inte råd att betala räkningar och lån. I det här fallet så gäller Lag (2005:59) om distansavtal och avtal utanför affärslokaler, som skyddar konsument när man handlar produkter och tjänster på internet, på postorder, från TV-shop, av en telefonförsäljare eller vid hemförsäljning. Enligt denna lag så har Olle, som konsument, har 14 dagars ångerrätt vid handel inom Sverige. Eftersom att säljaren vägrar ta tillbaka produkterna så kan Olle vända till Allmännas Reklamationsnämnden för att få hjälp.

Olles skyldigheter som konsument är samma som alla andras. Det är viktigt att han sparar alla kvitto, mail- eller telefonkonversation och andra bevis som är viktigt för att kunna lämna tillbaks varan. Det är viktigt att läsa köpvillkoren t.ex garanti och försäkringar innan man tecknar något avtal. Det gäller att vara hederlig, lugn och att kontakta säljaren angående ångerrätten i skälig tid.

Som arbetstagare med 4 månaders visstidsanställning, Olles rättigheter är skyddad av LAS. Lagen reglerar kollektivavtal och vad står däri för visstidsanställning. Rekommendation är alltså att läsa vad det som står i kollektivavtal, eftersom det kan finnas andra bestämmelser gällande visstidsanställning. Om Olles arbetsgivare saknas kollektivavtal, så finns det säkert anställningsavtal som innehåller uppgifter om anställning, uppsägning, försäkringar, sjuklön, osv. Arbetsgivaren har en skyldighet att följa anställningsavtalet och vad det som är avtalat. Att företaget befinner sig i kris kan vara en saklig grund att Olle avslutar sitt 4 månaders arbete hos dem. Arbetsgivaren har rätt att informera Olle en månad innan hans anställningstid löper ut. (Om han har varit fastanställd så finns det möjlighet att förhandla hans anställning, försäkringar och sjuklön, särskilt när han är sjukskriven och om hans företag har kollektiv avtal så behöver inte vara ansluten i facket för att kunna förhandla saker med arbetsgivaren.)

Olles skyldigheter som arbetstagare är att följa vad som står i kollektivavtalet eller anställningsavtal. Viktigast att han utför sitt arbete, följa arbetsinstruktioner, lojalitetsplikt, använda skyddsutrustning, iaktta tystnadsplikt och att inte konkurrera med arbetsgivarens verksamhet.

Som medborgare så har Olle rättigheter att få extra hjälp och stöd om man är arbetslös. Om man är under 25 och inskriven på Arbetsförmedlingen i tre månader så kan man få hjälp med att söka jobb, få coaching och få hjälp med praktik och även arbetsmarknadsutbildning. Praktik på en arbetsplats skulle ha varit bra för honom för att pröva och få erfarenheter. Olle har också rätt att få bostadsbidrag. Han måste vara folkbokförd i Sverige för att kunna få rätt till bidraget och som regel så är det hans skyldighet att söka bidrag och ta kontakt med olika myndigheterna.

2. Beskriv vilka handlingsalternativ en regering har för att vända den ekonomiska utvecklingen i Sverige mot bättre tider igen.

Regeringen kan sänka arbetsgivaravgifter på så sätt ökar investeringsviljan samt möjligheten för företagen att behålla personal eller att anställa mer. De kan även sänka skatten för privatpersoner så att de har mer pengar kvar att köpa varor och tjänster för, påstå sätt ökan företagens intäkter och de kan öka produktionen och anställa fler personer. Att få ner arbetslösheten är väldigt viktigt för att ingen väljer jobba svart och inget företag som betalar svart. Regeringen skulle sänka A-kassa och andra fackligaavgifter och liknande. Om man har mer pengar i plånboken så minskar även köpandet av produkter eller tjänster på kredit och avbetalning.  

3. Diskutera orsakerna till att en lågkonjunktur kan uppkomma.

En lågkonjunktur kan börja med en krasch av någon bransch. Som verkar i landet exempelvis när företag i en bransch eller exempelvis fastigheter övervärderas. När marknaden inser detta så faller värderingen kraftigt och deras produkter eller tjänster efterfrågas inte i samma utsträckning och detta kan påverka hela konjunkturen i landet med en nedåtgående spiral så att landet hamnar i lågkonjunktur.

 4. Analysera sedan slutligen kring vilka lösningsalternativ en liberal respektive socialistisk regering skulle föreslå. Motivera dina slutsatser med stöd i de båda ideologiska teorierna.

Ett liberalt synsätt är att stimulera marknaden med sänkta skatter för företagen, exempelvis att sänka moms för byggbranschen när de arbetar åt privatpersoner. De kan även sänka arbetsgivaravgiften för anställda eller enbart för nyanställda, på detta sätt kan företagen ha kvar anställda och även anställa fler. Båda sätten gör att företagen även kan sänka priserna för kunderna och efterfrågan borde sakta gå uppåt.

För Olle skulle detta öka chansen att få en anställning så att han har möjlighet att betala räkningar och lån.

Samhällets ekonomi skulle först bli mindre men med dessa åtgärder så borde konjunkturen vända snabbare och samhället skulle få tillbaka förlusten. Samhället skulle även få mindre utgifter för stödåtgärder så som socialbidrag till privatpersoner som inte kan försörja sig. Om en privatpersons hamnar med betalningsanmärkningar eller hos kronofogden så blir det svårt för denna att komma tillbaka och bli en bidragande medborgare. För Olle som privatperson så kan det bli väldigt tragiskt om han inte kan betala skulder och hyran. Blir man vräkt och hamnar hos kronofogden så blir det väldigt svårt att hitta en ny bostad även om han så småningom får ett arbete igen.

Med ett socialistiskt angreppssätt så skulle man börja ge stödåtgärder för privatpersonerna genom till exempel höjda bostadsbidrag, högre arbetslöshetsbidrag.

Man skulle även kunna begränsa eller reglera den fria marknaden för snabblån genom hårdare regler för de privata företagen i branschen. Regeringen skulle till och med kunna införa förbud mot snabblån i Sverige

Regeringen skulle även försöka få fram tillfälliga arbeten för de arbetslösa tills konjunkturen vänder. För att stimulera företagen som gör rätt för sig med att betala skatter skulle de kunna införa utökning av rotavdraget och avdrag för andra branscher än byggbranschen. Ovanstående insatser skulle innebära större utgifter för den offentliga ekonomin. Men minska risken för utslagning av personer som senare i livet vara beroende av bidrag.

Ett sätt för att ta igen de ökade utgifterna är att införa högre punktskatter på produkter som inte är nödvändiga för överlevnad eller anses som ej hälsosamma exempel sprit, tobak och socker.

För Olle som privatperson skulle de höjda bidragen kunna innebära att han kan betala räkningar och lån och inte bli vräkt eller hamna hos kronofogden. Olle har nu tid på sig att försöka minska sina utgifter och rida ut lågkonjunkturen så han har möjlighet att få arbete när konjunkturen vänder.


Källförteckningar:

https://www.informationsverige.se/Svenska/Samhalle/Samhallsorientering/Sidor/Arbetsmarknaden-i-Sverige.aspx (Besökt: 2016-06-06) 2016 av länsstyrelsen Västra Götaland. 
Diskutera att det finns möjlighet att förhandla med arbetsgivare, så länge att det finns kollektivavtal. Det poängterats att det avtalet gäller även anställda som är inte i fackförening.

http://arbetsrattsjouren.nu/tag/timanstalld/ (Besökt: 2016-06-07)
Denna källa innehåller uppsägningstid, frågor, timanställd och kollektivavtal. Arbetsjouren ligger bakom denna källa och är uppdaterad den Augusti 6, 2015.

http://www.konsumentverket.se/Vart-arbete/Lagar-och-regler/ (Besökt: 2016-06-08)
Lagar och regler och rättigheter av konsument är specificerade i denna källa. Denna är granskad av konsumentverket den Dec. 8 2015.

https://lagen.nu/2005:59 (Besökt: 2016-06-09)
Denna källa innehåller bestämmelser om konsumentskydd vid distansavtal och avtal utanför affärslokaler. Lagen förstärkas konsuments ångerrätt och alla bestämmelser gällande ångerrätten. Ändringarna i denna lag infördes SFS 2014:221 av Justitiedepartementet L2. Denna är även hämtad 2016-02-16 från källa Regeringskansliets rättsdatabaser.

https://www.forsakringskassan.se/myndigheter/kommuner/bostadsformaner/bostadsbidrag (Besökt: 2016-06-10)
Denna källa ger detaljerad information gällande bostadsbidraget. Detta är aktuellt och uppdaterad av försäkringskassan.

http://www.hallakonsument.se/klaga-angra-eller-anmala/vad-lagen-sager/konsumentkoplagen/ (Besökt: 2016-06-06)
Denna källa innehåller information kring konsumentköplagen och även konsuments rättigheter och skyldigheter. Källans innehåll är granskad och uppdaterad av konsumentverket den Dec. 17, 2015.

2 kommentarer:

  1. Hej
    Jag behöver din hjälp med uppgiften kan du hjälpa mig

    SvaraRadera
  2. En lämplig lösning är uthyrning av Polska hantverkare – samarbete med en arbetsförmedlare utan behov av att ingå ett anställningsförhållande med arbetstagaren.

    SvaraRadera