fredag 10 februari 2017

För eller mot ett Natomedlemskap?

Mitt val är FÖR ett svenskt medlemskap i NATO.

North Atlantic Treaty Organization (NATO) är en försvarsallians som uppstod  efter andravärldskriget 1948. Denna allians består av 28 medlemsländer, varav  USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Kanada, som förklarar att ett anfall mot en Nato-medlem betyder ett anfall mot hela Nato-länder. Dock representerar en säkerhetsgaranti för alla medlemmar, ”en för alla, alla för en”. Denna försvarsallians är enormt viktig särskilt för ett litet land. Att vara med i NATO, betyder en stor skydd och trygghet i militär, därför är det allra bäst för Sverige att ansluta sig i NATO.

Enligt Professor Ulf Bjereld på Svenska Dagbladet, svenskarna har en förtroendekris för svenskförsvarsförmåga därför ökar antalet på folk som säger JA till NATO på mätningen SvD-Sifo gjorde år 2013. År 2014 ändrade siffran till motsatsen. Antalet av svenskar som säger NEJ för ett Nato-medlemskap ökade, men det berodde på att veckan innan mätningen så har SvD avslöjade att det fanns ryskt flygbomb som har övat anfall mot Sverige. De internationella spänningarna har så klart orsakat rädslan för svenskar som tycker enbart fröjd och fred.

Förståelsen för svenskarnas långa vana av demokrati och frihet ligger bakom att många visar motstånd till försvarsalliansen. Men detta vana kan snart försvinna med tanke på hur stor invandring sker i detta generösa flyktingland. Just förra året 2015 kom 160 000 asylsökande till Sverige från inbördeskriget i Syrien. Med höga invandringsproblem som Sverige nu står inför, kan påverka Sveriges ekonomi i slutändan. Med situationen av vår nuvarande flyktingpolitik, undrar jag om Sverige i framtid har fortfarande råd att betala för alla militär- och försvarskostnader.

Att vara med i alliansen betyder båda förmån och konsekvenser för alla medlemmar. Konsekvenserna för Sverige t. ex att hjälpa och ställa upp för Ukraina mot den allsmäktiga Ryssland är riskabelt och farligt. Man vill ju inte bli involverad i något krig mot Ryssland och riskera säkerheten av alla under dess jurisdiktion. Men å andra sidan, om det är Sverige som ligger illa mot Ryssland så har vi förmån och stöd från andra stora länder som USA och Tyskland. Hur kan enbart Sverige försvara sitt land? Har Sverige tillräckligt med resurser för militärt försvar? Tyvärr, men Sverige har tydligen inte tillräckligt med resurser för att kunna gå i krig mot andra länder. Löjligt men det kommer bara se ut att folk gör självmordsförsök.

En till analys är att jämföra Sverige med ett barn, där barnet hamnar i något slagsmål. Därefter kommer hela sin familj för att försvara och för att lösa konflikter, förhoppningsvis med diplomati. Utan mellanhand så har barnet troligtvis inte möjlighet att hantera situationen med sin fiende och vice versa, det kommer alltså bara skapas mer konflikt. Med andra ord, familjen betyder NATO-allians som kommer att stödja Sverige om man hamnar i krig mot andra länder. Ett svenskt medlemskap i NATO ger landet mer trygghet, säkerhet och kunskaper för internationella krishanteringen.
Oavsett om det finns krig eller inte, bör man tänka långt förväg för landets säkerhet. Man vet aldrig vad som ska hända, dock är det bäst för Sverige att ha identitet - att den stora och starka försvarsalliansen NATO bakom sig.

Vi kan i närtid se att ett Natomedlemskap förhindrar Ryssland att gå in och starta ett krig mot ett Natoland. Se på Turkiet när de sköt ner att Ryskt militärplan flygplan i november 2015, när det kränkte det Turkiska territoriet enligt Turkiet. En pilot dog, men ändå så gick Ryssland inte in i ett krig mot Turkiet. Denna tillskillnad mot Ukraina där de gick in och tog ön Krim från Ukraina. Det tvekade inte att skjuta de som gjorde motstånd. Om Turkiet inte hade varit medlem i Nato hade Ryssland med stor sannolikhet bombat delar av Turkiet, men de nöjde sig med att protestera mot Turkiet. Men detta argument så tyder på att Sverige skulle klara sig bättre med ett medlemskap i Nato för att slippa att Ryssland går in och tar Hela eller delar av Sverige.

Motståndarna till Nato hävdar att vid ett medlemskap i Nato skulle spänningarna öka, detta kan vi bara se i tidningarna  att detta argument inte håller. Vi blir kränkta av Ryssland hela tiden utan ett medlemskap i Nato.

Med de förutsättning som Sverige har militärt så kommer vi bara att få stå och titta på när Ryssland tar över stad efter stad utan att Svensk militär kan göra något åt det om vi inte snabbt går med i Nato. Sverige med dess nuvarande utrikesminister håller en ganska hög svansföring och kritiserar Ryssland men kan ej backa upp det militärt om Ryssland skulle få för sig att sätta punkt på kritiken. Om vi ska kunna få länder så som Ryssland att lyssna på oss måste vi ha militär uppbackning om vi ska tas på allvar. Så med Nato i ryggen skulle vi verkligen få något att säga till om i världspolitiken tillskillnad mot nu när vi inte tas på allvar för Ryssland vet vad Sveriges ÖB Sverker Göranson sa om hur Sveriges försvarsförmåga ser ut, ”vi kan enbart försvara ett begränsat område vid ett anfall, därefter måste Sverige ha hjälp utifrån” enligt SvD.

Detta oroar mig när Sveriges Överbefälhavare som verkligen är insatt i Sveriges militära förmåga uttalar sig på ett sätt som man enbart kan tolka som ett rop på hjälp. Enligt mig så är den snabbaste vägen till hjälp ett medlemskap i Nato. Det andra alternativet är att dra ner på välfärden eller att dra ner på välfärden och pumpa in pengar i försvaret, då har vi kanske försvarsförmåga om 10-20 år. Så det andra alternativet är egentligen inte ett bra alternativ.
 
Källförteckningar:
Holmström, Mikael, Svenskars Nato-motstånd ökar, Svenska Dagbladet,
http://www.svd.se/svenskars-nato-motstand-okar/om/sverige, publicerad 4 mars 2014 (Besökt: 2016-06-22)
http://www.svd.se/bara-ett-omrade-kan-forsvaras (Besökt: 2016-06-30)
Melin, Erik, Ryskt stridflygplan nedskjutet av Turkiet, Aftonbladet,
http://www.aftonbladet.se/nyheter/utrikes/article21820229.ab, 2015-11-21 (Besökt: 2016-06-29)
NATO-redaktör, North Atlantic Treaty Organization NATO,
Prawitz, Jan, Om Sverige går med i Nato, UI-Bloggen,
http://www.ui.se/blog/uibloggen/2011/10/31/om-sverige-gar-med-i-nato.aspx, 2011-10-31 (Besökt: 2016-06-23)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar