fredag 10 februari 2017

Vad är Arbetsmiljölagen AML 1977

AML eller Arbetsmiljölagen är en viktig lag för att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet. Det handlar även om att arbetsgivare och arbetstagare samverkar för att kunna uppnå en god arbetsmiljö, för att man inte utsätts för fara eller skador på jobbet. Syftet är att förbättra den fysiska och psykiska arbetsmiljön som påverkar människor på jobbet. Men det är arbetstagarens ansvar att följa lagen och medverka för att kunna skapa den bästa arbetsmiljö på jobbet.

Genom AML får allställda den bästa arbetsmiljö man kan få. Den säkra arbetsmiljön skyddar en individ från farliga arbetsmoment och skador i arbetet. Förutom ett säkert ställe att arbeta på, resultaten av att ha en bra arbetsmiljö är oerhört positivt eftersom detta leder till anställds produktivitet och effektivitet på jobbet. En god arbetsmiljö har dramatisk effekt på ens allmänna välbefinnande, frånvaro och på alla anställdas framtidsperspektiv.

AML skyddar även ett företag från eventuella risker där det står anställdas liv och säkerhet. Det hjälper arbetsgivare få en bredd kunskap om vad det som krävs för att lyckats bättre och gå framåt.

Den positiva arbetsmiljön gör anställda trivas, stanna längre på jobbet och undvika frånvaro, särskilt den frånvaro som är resultat av dåliga arbetsmiljön. Det skyddar även företaget från diverse kostnader eller böter som kan tillkomma om de ignorerar anställdas hälsa och särhet. Företagets framgång ligger på hur väl de tog väl hand om de människor som arbetar för dem. Ju bättre arbetsmiljön man har, desto säkrare för arbetsgivare att gå uppåt i ekonomin och blir framgångsrikare.

Det gäller inte bara individen och företagen, det påverkar även vår samhällsekonomi. En trygg och glad anställd arbetar effektivt och produktivt. Resultat av anställds bra insatser hjälper företaget nå dessa mål och eventuellt lyckats i marknaden. Med detta bra resultat som företaget uppnått har de just skapat mer kontakter och kunder i deras verksamhet. En större verksamhet betyder större arbetskraft. Att anställa mer individer hjälper samhällets problem med arbetslöshet. Mer jobb, bättre ekonomi och bättre samhällsekonomi.

I det här oändlig process så ser man hur individer, företagen och samhällsekonomi gynnas från varandra.


Källforteckningar:

Lars-Olof Karlsson, Arena 123, Kapitel 12: Arbetsmarknad och näringsliv - Lagstiftning https://gleerupsportal.se//gbook/v3/?id=40&contentid=183311&anchorid=link_53cd15390123b (Besökt: 2016-06-02/06)

https://www.av.se/arbetsmiljoarbete-och-inspektioner/lagar-och-regler-om-arbetsmiljo/arbetsmiljolagen/ (2016-06-03/06)

http://www.fondbolagen.se/Om-oss/Privatekonomi-och-konsument/ (Besökt: 2016-06-06)

1 kommentar:

  1. Vi söker efter arbetstagare för våra partners för att anställa dem i Danmark, Sverige och Tyskland.

    SvaraRadera