fredag 10 februari 2017

Förenta Nationer FNs Källkritik

Förenta Nationer (FN) är en internationell organisation med vision att hjälpa alla människor under dess jurisdiktion som är utsätta för omänskliga behandlingar. FN uppstod i Francisco den 24 oktober 1945 efter andraväldskriget och idag har FN 193 medlemmar i hela värden. Huvudprinciperna med FNs ideologi handlar om att rädda människor från kränkningar, våld och krig, att säkerställa en bättre framtid genom att bevara fred och säkerhet, och att främja individers rättigheter och friheter.

Genom FN infördes de 30 artiklar som förklarar om människornas rättigheter som t. ex. att människor är föda fria, får inte hållas slaveri och fängslad, har rätt till liv, frihet, nationalitet, religion, bilda familj, söka asyl, rätt att äga egendom, har rätt till social trygghet, till arbete, vila och fritid, bostad, hälsovård, bra levnadsstandard, utbildning och rätt till socialt och internationellt frihet. Syftet gäller även att skapa ett samhälle, en nation och en värld där lika rättigheter existerar mellan dem fattiga och rika.

Med tanke på FNs stadgar, medlemsländerna har stort ansvar att följa, införa och främja reglerna i deras samhälle. Med dessa uppgifter sätts för alla stater, har FN skapat de 6 huvudorganisationer, som sköter olika och specifika arbetsområden, särskilt när det uppstår kränkningar eller konflikter. Utav dem 6 huvudorganen, så är det generalförsamlingen och säkerhetsrådet som har viktigaste roller i FN.

Generalförsamlingen är den organ som tar hand om olika internationella frågor som t. ex. hur FN ska hjälpa till alla folk i Syrien som är drabbats av inbördeskriget. Denna agerar också som en mötesplats, där alla representanter från olika medlemsländer samlar för att kunna diskutera alla frågor och vilka åtgärder som behövs implementera. Men, problemet med generalförsamlingen är att de kan absolut inte fatta ett beslut, utan har enbart rätt till att göra rekommendationer som kallas resolutioner. Genom resolutioner så vet man vad representanterna kommit gällande lösningar och förhandlingar av konflikter. Alla medlemsländer får resolutioner, men tyvärr så är de inte tvungna att lyda vad som står i det, oavsett om det innebär en moraliskt bindande. Förutom resolutioner, generalsamlingen har hand om internationella konventioner som innebär att medlemsländer som enbart ratificerat eller godkänt konventioner är bundna och tvungna att lyda vad medlemmarna har beslutat.

Säkerhetsrådet, å andra sidan, agerar som slags världspolis, eftersom de ansvarar enbart om att bevara fred och säkerhet i hela världen. I detta fall, blir medlemsländer bindande och tvungna att följa resolutioner under vissa omständigheter. Dessutom existerar en viss regel där förklarar att en resolution kan gå igenom om man har nio ja-röster av femton medlemsländer, varav 5 permanenta som USA, Storbritannien, Frankrike, Ryssland & Kina. Detta system kallas för vetorätt, vilket innebär att medlemmar med många antal röster har rätt att stoppa ett beslut. Vetorätten är alltid debatteras och ifrågasätts av alla medlemmar, därför är det oftast omöjligt för säkerhetsrådet att hantera och agera i olika konflikter.

Sverige, som är icke-permanent medlem vill utveckla sin utrikespolitik och det genom att sitta i säkerhetsrådet. Enligt regering.se i deras artikel som är publicerad den 17 februari 2016, Sverige är den första land som anmälde sig för att bli ett av de icke-permanenta länderna för år 2017-2018. Anledningarna beror på att Sverige vill stärka sin röst i världen, samt breda sin utrikes- och säkerhetspolitik och stärka relationer globalt.

På grund av att FN inte är överstatlig eller inte har överstatliga makter för att kunna bestämma och överskrida regler och beslut i alla medlemsländer, så blir det svårt för FN att ingripa mellan konflikter i andra drabbade länder. För vissa är FN svagt och är långt ifrån EU - som har makt att fatta beslut för alla deras medlemmar.

Men nu har FNs medlemsländer fått hjälp genom den internationella lagen, som innebär en suveränitetsprincip att staterna har ansvar och skyldighet att skydda deras folk från grova brott så som folkmord, krigsbrott och brott mot mänskligheten. I vissa omständigheter när en befolkning är utsätt för svårt lidande och staterna kan inte hantera situation för att stoppa lidandet, så har FN rätt att hjälp till och agera för att lösa problemet. Statens skyldighet att hindra kränkningar och våld mot mänskligheten är långt ifrån att nå särskilt i dem fattiga områden i andra länder. Genom suveränitetsprincip har FN en möjlighet att agera så att dem som är utsätta för omänskliga handlingar får en  bättre framtid.


Källförteckningar och källkritiker:

file:///C:/Users/jfcos_000/AppData/Local/Microsoft/Windows/INetCache/IE/MVSI7PN4/3-11%20Förenta%20Nationerna.pdf (Besökt: 2016-06-25)
Denna källa innehåller fakta kring Förenta Nationer och allting som har koppling med FN. Den som ligger bakom denna källa är myndighet, det är därför texterna är neutrala och faktabaserade. Källan är bra för att kunna hålla kopplingen till min text. Den visar, för det mesta, samma idéer jag behöver för att kunna skriva en bra uppsats om FNs historia, samt roller av FNs huvudorganisationer i samhället.

http://www.fn.se/fn-info/om-fn/organisation/huvudorgan/generalforsamlingen/ (Besökt: 2016-06-17)
Denna källa som är uppdaterad den 25 juli 2011 av FN-förbundets webbredaktör, och denna handlar allt kring Generalförsamlingen, dess bakgrund och arbetsuppgifter och vem som kan delta i denna organisation. Källan är skriven av FN organisation på ett neutralt och objektivt sätt.  En bra källa för att kunna hitta förklaringar om hur generalförsamlingen hanterar konflikter, fatta ett beslut, resolutioner och konventioner. Denna är baserad på fakta.

http://www.fn.se/fn-info/om-fn/organisation/huvudorgan/sakerhetsradet/ (Besökt: 2016-06-13)
Denna källa som är skriven av FN organisation och som är nyligen uppdaterad (12 januari 2016) handlar om Säkerhetsrådet, dess arbetsuppgifter i FN och allt som kring denna organisation. Denna är en bra källa för att kunna hitta förklaringar om hur säkerhetsrådet hanterar konflikter, fatta beslut och införa vetorätten. En neutral och objektiv källa som visar trovärdighet.

http://www.fn.se/fn-info/vad-gor-fn/fred-sakerhet-och-nedrustning/skyldighet-att-skydda/ ((Besökt: 2016-06-15)
Denna källa är skriven av FNs organisation den 15 April 2015 och denna förklarar bakgrunden till skyldigheten att skydda civilbefolkningen, hur den fungerar och vilka åtgärder säkerhetsrådet är vidtagna för att kunna hanterar brott mot mänskligheten. Källan är bra för att hitta mer information som är nödvändig och relaterad på frågan om skyldighet att skydda människor. Denna källa är baserad på fakta och innehållet är förklarat på ett neutralt och objektivt sätt.

http://www.regeringen.se/regeringens-politik/sverige-och-fn/fragor-och-svar-om-sveriges-fn-kandidatur/ (Besökt: 2016-06-24)
Denna källa är skriven av myndighet och är publicerad den 17 februari 2016, som innehåller information om alla frågor och svar kring Sveriges kandidatur i FN. Förklaringen till varför Sverige vill sitta i Säkerhetsrådet för 2017-2018 är väl presenterad i denna källa. Källan förklarar också hur Sverige arbetar med FN idag. Denna är baserad på fakta och innehållet är förklarat på ett neutralt och objektivt sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar