Europeiska Unionen (EU) är en internationell organisation som består av 28 medlemsländer inom Europa, där alla samarbetar för att svara på olika ekonomiska och politiska frågor. När man fattar ett beslut eller lag så måste gå igenom tre olika organisationer inom EU som kallas EU-kommissionen, Europaparlamentet och Ministerrådet. Ministerrådet består av ministrar från EUs medlemsländer.
Rådet är ett av de viktigaste organ som fattar beslut, detta organ och Europaparlamentet måste båda godkänna ett lagförslag för att lagen ska träda i kraft. Deras uppgift är bland annat att diskutera och fatta nya lagar och ändra befintliga, samt att skapa samordning i EUs politik. Ministerrådet kan enbart behandla lagförslag som kommer från kommissionen ej ta egna initiativ till nya lagförslag. De kan dock påverka innehållet i ett lagförslag. Ministerrådet handhar även utrikespolitiken och säkerhetspolitiken för EU och beslutet fattas till största del tillsammans med EUs parlament.
EU-kommissionen är de enda som får föreslå nya lagförslag som sedan behandlas i ministerrådet och parlamentet. Kommissionens uppgifts är att tillvarata medlemsländernas invånares intressen genom att lägga fram lagförslag kring ämnen som medlemsländerna har svårt att genomföra på egen hand i de enskilda medlemmarnas länder. Det kan vara i sådana frågor som spänner sig över flera länder eller att man för bästa genomslag inte kan ha olika lagar kring en fråga. Kommissionen ska även bevaka att EUs lagstiftning efterföljs i medlemsländerna och att de blir korrekt implementerade. Alla avtal för EU på internationell nivå är även kommissionens uppgift att förhandla fram. Beslut eller lagförslag fattas genom att ta in synpunkter från de olika intressegrupperna även kallade lobbyisterna, även EUs medlemsländer tar kommissionen in synpunkter från.
EU-parlamentet består av folkvalda representanter från medlemsländerna. Deras uppgift är att fatta lagar tillsammans med EUs ministerråd. EUs budget är en annan uppgift de fattar beslut om. Parlamentet ska även bevaka så att kommissionen inte missköter det uppdrag de har. Parlamentet kan avsätta kommissionen genom röstning, om de inte sköter sitt uppdrag på ett sätt som de bör. Parlamentet fattar beslut tillsammans med ministerrådet, men i en del frågor så lämnar de enbart yttrande till rådet som sedan fattar beslutet.
Analys av konsekvenser av att EU är organiserat med olika råd eller samlingar som ska tillsammans ska fatta lagar och riktlinjer öar att det tar tid för handling. Detta kan även hindra att det blir bra beslut eller lagar i och med att ett förslag till lag kan ändras på vägen till genomförande. Det demokratiska problemet är att medborgarna i medlemsländerna känner att allt som EU beslutar ligger så långt i från medborgarnas röst att det känns som om de inte representerar medborgarna.
Den svenska demokratiska modellen bygger på representativ demokrati, det vill säga att de som fattar beslut är valda av Svenska folket och ska representera deras åsikter. Svenska folket väljer det parti som ska styra i regeringen. Regeringens funktion motsvarar EUs kommission. Den svenska riksdagen kan man säga motsvarar Ministerrådet tillsammans med Europaparlamentet.
Beslut i Svenska riksdagen sker med öppna röstningar där Svenska folket har insyn och vi kan få veta vad varje representant har röstat. Detta liknar Ministerrådet som har offentliga röstningar. Men i EUs kommission är omröstningarna inte offentliga. Den Svenska riksdagen består av representanter som speglar vad det Svenska folket har röstat om man sedan jämför detta med hur EU parlamentet är grupperat så blir påverkan annorlunda. Även om mandaten är fördelade utifrån hur många röster respektive svenskt parti har fått så är parlamentet organiserat i grupperingar som nye speglar den Svenska fördelningen.
I Sverige är Socialdemokraterna det största partiet medansvar i EU är den moderata/kristdemokratiska grupperingen störst. Så det speglar inte vad Svenska folket har röstat. Detta är ett demokratiskt problem då oavsett vad Svenska folket har röstat och att antalet representanter speglar Svenska folkets röster så blir fördelningen på påverkan inte den samma.
Källförteckning:
http://europa.eu/about-eu/basic-information/about/index_sv.htm, uppdaterad 04 maj 2016 (Besökt: 2016-06-20)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar