onsdag 23 augusti 2017

Vanliga frågor inom Affärsjuridik 101

 

1. Skriv en berättelse där begreppet försumlighet finns med.

 

SvarKarla driver en restaurang som går mycket bra. Karla behöver en större lokal och kök för sin restaurang och hittar en lokal som är till salu. Säljaren har drivit en liknande restaurang så lokalen är utrustad för restaurangkök med fettavskiljare så Karla slår till och köper lokalen med tillhörande köp. Efter att Karla har drivit restaurangen ett tag i de nya lokalerna så märker hon att fettavskiljaren inte fungerar som den ska. Det visar sig att den förra ägaren hade samma problem men inte berättat detta vid försäljningen. Karla blir tvungen att stänga köket för att reparera fettavskiljaren. Karla begär att säljaren ska stå för reparationen och kostnaderna för att hyra ett nytt kök under reparationen.

 

2. Skriv en berättelse där begreppet dolt fel finns med.

 

Svar: Gustaf vill köpa ett större hus för sin familj, han har hittat ett som är intressant och det verkar inte ha några fel. Men efter köpet så upptäcker Gustaf att det är mögel i källaren. Han vill att säljaren ska betalasaneringen av källaren, eftersom han anser att detta är ett dolt fel. Säljaren vägrar att betala saneringen av källaren. Gustaf går till en advokat som informerar honom om att det är ett dolt fel, eftersom det skulle gått att upptäcka vid en noggrann undersökning.

 

3. Skriv en berättelse där begreppet köparens undersökningsplikt finns med.

 

Svar: Lena köper ett hus i det skick det är den dag hon skriver kontrakt. Det står tydligt i Jordabalken att Ana, som säljer huset inte är ansvarig för sådana fel som Lena hade kunnat upptäcka vid en undersökning. Lena kan alltså inte få ersättning för till exempel en fuktskada som hon efteråt upptäcker på vinden, om hon inte kontrollerat vinden innan hon köpte huset. Därför är det viktigt att alla utrymmen måste undersökas eller att göra en så noggrann kontroll som möjligt. 

 

4. Undersök hur man ska gå tillväga om man vill driva en tvist när det gäller köp av fast egendom.

 

Svar: Först måste man se vad som gäller i köpeavtalet om det finns några friskrivningar kring tvisten, sedan måste man kontrollera i jordabalken om det finns något där som reglerar tvisten. Om man inte med hjälp av detta kan komma överens så får man gå till domstol som får avgöra vad som ska gälla.

 

5. Jämför vilket besittningsskydd får en vanlig hyresgäst kontra affärshyresgäst.

 

Svar: Lokal hyresgäst har inget besittningsskydd till lokal som en bostadshyresgäst har, men har vid uppsägning rätt till motsvarande en årshyra samt ersättning för ytterligare förlust som han drabbas av p.g.a. flyttningen. Om någon av parterna i ett lokalhyresavtal säger upp hyresavtalet vid avtalsperiodens slut, måste lokalhyresgästen flytta såvida inte ett nytt hyresavtal upprättas. Hyresgästen får inte hyra ut lokalen i andra hand utan hyresvärdens tillstånd. Den som hyr en lokal har rätt att överlåta den till annan i samband med att hela verksamheten säljs. 

När det gäller bostadshyresgäst så har de besittningsskydd efter en tid. Detta innebär att personen har rätt att bo i hyresbostaden så länge den vill’, förutsatt att de följer reglernaHyresgästen har inte rätt att hyra ut bostaden i andrahand utan hyresvärdens godkännande.Hyresvärden kan inte säja nej till om hyresgästen vill byta lägenheten med någon annan förutsatt att hyresvärden inte misstänker att någon betalning eller annan olaglighet har skett i samband med bytet.  Hyresvärden kan dock ge avslag på bytet på grund av att den nya personen inte uppfyller de krav hyresvärden har på betalningsförmåga.

 

6. Vad är det som gäller om hyresgästen är en juridisk person kontra fysisk person när det gäller att hyra en affärslokal.

 

SvarEn hyresgäst av en affärslokal har ingen rätt att enbart överlåta hyresrätten till affärslokalen till annan part detta gäller både fysisk och juridisk personMen om hyresgästen är en juridisk person, t ex. aktiebolag, kan aktiebolaget överlåtas med hyresrätten utan hyresvärdens medgivande. Hyresgästen är ju fortfarande samma juridiska person.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar