onsdag 23 augusti 2017

Historiebruk om Palestinskt perspektiv vs Israeliskt perspektiv


Frågor att besvara till dokumentet "Historiebruk - Källtexter": (alla frågor ska besvaras)

 

1. Redovisa vilka faktaskillnader som förekommer mellan dessa texter: Vilka fakta förekommer det i en text som saknas i nästa text och tvärtom? (Här jämför du alltså texternas beskrivning av händelsen.)

 

Den fakta som förekommer i båda texter handlar om konflikten mellan Israel och Palestina som är en av vår tids längsta och allvarligaste konflikt i hela världen. Texterna beskriver konfliktens utbrott utifrån både det israeliska perspektivet och palestinska perspektivet. Både perspektiv förklarade historien i kronologisk ordning de viktiga punkter och händelser som skedde. Händelsebeskrivningen på israeliskas perspektiv är mer konkret och mer detaljerad än palestinska perspektivet. 

 

Med dessa kort fakta kommer nästa generationer få snabb inblick av historiebruk av händelser som skedde i Israel och Palestina runt 1900 talet.

 

 

2. Hur beskriver man varandra i respektive text? Vilka som framstår som offer respektive förövare

 

3. Vad i respektive text kan tyda på att texten är tendentiös (d.v.s. vinklad med ett underliggande syfte)? 

 

Tips till fråga 3: För att ta reda på om en text är vinklad d.v.s. tendentiös så kan man undersöka exempelvis vilka ordval som används, vilka faktaval som har gjorts samt vilka förklaringar som ges. Upplever man att en text märkbart glorifierar eller omvänt förhåller sig märkbart negativ finns det risk att källan är partisk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar