onsdag 23 augusti 2017

Sveriges Industriella Revolution och sambandet med nutiden och framtiden

Samband med nutiden


1. Vilka spår har industrialiseringen lämnat efter sig som vi kan se idag? (Exempel på samband)

 

SVAR:

 

Dessa spår har industrialiseringen lämnat efter sig och den som vi kan se idag är:

 

• Fabriker och industrier
• Moderna teknologier inom transport och kommunikationt.ex bussar, bilar, flygplan och tåg.
• Arbetarklassen 
• Befolkningsökning och fattigdom

 

2. Förklara hur och varför dessa exempel är samband mellan industrialiseringen och idag. För att göra det måste du visa på hur det som du pekar på har utvecklats från då till nu. 

 

SVAR:

 

Industrialiseringen vid 1800-talet började ett nytt kapitel i vårt moderna samhälle. När nya tekniker, maskiner och metoder uppfann hade folket hopp att utveckla mer och mer. Genom sågverken, ångmaskiner, trävaru- & pappersindustrin, järnväg- eller transportindustri kom förändringarna också i vårt samhälle. 


Genombrottet för ökad produktion av varor och livsmedel genom ny teknik och maskiner ledde till att folk öppnade mer fabriker och industrier särskilt i stora städer. 


Med masstillverkning av varor började behovet att producera ännu mer och börja sälja i andra orter, städer eller anda länder sedan 1800-talet tills idag. Nuförtiden ser vi liknande moderna industrier och stora fabriker med mycket avancerad teknologi och maskiner. Vi producerar våra egna produkter t.ex. kläder (H & M), bilar (Volvo), livsmedel genom Arla och säljer i våra affärer såsom Coop, Hemköp och Ica. Förutom stora fabriker har vi också moderna teknologier t.ex. telefoner, olika transportmedel t.ex. bussar, bilar, lyx fartyg, flygplan och moderna tåg, som vi använder idag för att snabbt kunna resa till olika städer eller länder.


Dessutom har sociala aspekter av industrialiseringen kommit fram. En ny samhällsklass som arbetarklassen, uppkom sedan industriella tid och blev kvar tills idag. I Sverige jobbar nästan alla, både män och kvinnor för att tjäna pengar och försörja familjen. Samhällsklass är väldigt bredd i det svenska samhället.


Och sista, så ser vi spår av industrialiseringen med negativt påverkan till folk och jorden. Sedan 1800-talet hade man kris och problem med ökad befolkningen och fortfarande så försöker vi hitta lösning för att kunna hantera den växande befolkningen och även fattigdom. Ju mer folk, desto svårare chans att få jobb. Folk blev mer desperata. 

 

3. Argumentera för och emot olika sätt att se på dessa samband.Visa att det alltid finns flera olika sätt att se på saken. Går det att ifrågasätta att det du pekar på över huvud taget är ett samband, kan det finnas något annat som har påverkat utvecklingen. 

 

SVAR:

 

Den industriella revolutionen har inte bara öppnat bra möjligheter för både människor, samhället och landet. Förutom dem positiva saker som industrialiseringen har gett oss genom nya tekniker och metoder, fabriker och industrier, arbetsklassen, ökad produktion av mat och livsmedel, bra transporter och kommunikationer. 


Med ökad produktion och masstillverkning, ökar befolkningen i de industristäderna också. Städerna växer och med arbetsklass kom konflikter mellan bönder och adeln. Vid industriella revolution ser man händelser och förändringar i samhället. Adelns makt minskade under skiftesreformernas tid och då började folk utveckla demokratin. Landet blev mycket rikare och tack vare industrialiseringen så har vi bättre och enklare vardagsliv idag.Men det finns också negativa påverkan av industrialiseringen och det är stor befolkningen och miljöförstöring. När städerna växte då växte även slumkvarter. 


Med den växande arbetarklassen, växer också konflikter och motsättningar emellan olika klasser. Och med den stora befolkningen så uppstår miljöproblem genom att användandet av fossila bränslen. Det blir bara en cycle av konsumtion, efterfrågan, produktion och exploatering av naturresurser. Ju större befolkningen blir, desto mer miljöproblem vi får.

 

Industrialiseringen vid 1800-talet började ett nytt kapitel i vårt moderna samhälle. När nya tekniker, maskiner och metoder uppfann hade folket hopp att utveckla mer och mer. Genom sågverken, ångmaskiner, trävaru- & pappersindustrin, järnväg- eller transportindustri kom förändringarna också i vårt samhälle. Genombrottet för ökad produktion av varor och livsmedel genom ny teknik och maskiner ledde till att folk öppnade mer fabriker och industrier särskilt i stora städer. 


Med masstillverkning av varor började behovet att producera ännu mer och börja sälja i andra orter, städer eller anda länder från 1800-talet upp till nu. 


Nuförtiden ser vi liknande moderna industrier och stora fabriker med mycket avancerad teknologi och maskiner. Vi producerar våra egna produkter t.ex. kläder (H & M), bilar (Volvo), livsmedel genom Arla och säljer i våra Coop, Hemköp och Ica affärer. Förutom nya och avancerade teknologier och maskiner har vi också telefoner, olika transportmedel t.ex. bussar, bilar, lyx fartyg, flygplan och moderna tåg. Allt dessa använder vi fortfarande idag för att resa till olika städer eller länder.




Slutsatser om framtiden

 

Utifrån det du har skrivit i del 1 och del 2 ska du nu dra slutsatser om hur industrialiseringen kan utvecklas i framtiden.

 

 

Hur kan det tänkas bli i framtiden?

• Vilken betydelse kan industrialiseringen ha i framtiden? (Hur kan det tänkas bli i framtiden?)
Bygg ditt svar på fakta från del 1 och del 2
Förklara varför du drar din slutsats!

 

SVAR:

 

Från del 1 har vi gått igenom den industriella revolutionen i Sverige, vad ligger bakom förändringar och vilka industriområde som startade igång först t. ex. snilleindustri. Å andra sidan så har jag gått igenom del 2 som handlade om vilka spår som industrialiseringen har lämnat idag.

 

Den största konsekvensen med industrialiseringen är de politiska system som växte fram till exempel kapitalism, liberalism, socialism och  konservatismen. 


Detta innebär att samhälle kommer sluta med en jordbruksbaserad ekonomi, istället, börjar de med industriproduktion och masstillverkning. Detta behöver ideer, teknisk kunskap och pengar för att kunna utveckla maskiner. Maskiner som kommer att kräva mekanisk kraft och inte muskelkraft, så att det blir enklare för arbetarna att jobba.  


Industriålden födds i samband med utveckling ångmaskin och spinnmaskin. Ångmaskiner användes kol som bränsle och spinnmaskin för att producera garn. Det lite stund innan den mekaniska vävstolen uppfanns. Efter det utvecklades symaskin för att undvika att tyget samlades på hög. All industrivaror började tillverkas inom industristäder - en bra exempel är den engelska staden Manchester.


Andra konsekvenser är arbetsklassens situation, förändring av familjebilden, befolkningsökning och miljöförstoring.


Förutom så har man den positiva fördelen att spara mycket tid och att snabbare transportation och kommunikationer. Detta leder till att man kan snabbt transportera varor i olika orter.

 

 

 

Källförteckning

 

http://www.historia2.se/historia123/?p=537

http://www.eskilstuna.se/sv/Uppleva-och-gora/Eskilskallan---lokalhistoriskt-kallmaterial-2/Historiskt-material/Historiska-artiklar/Lantbruk/Landsbygdens-omvandling-under-1800-talet--den-agrara-revolutionen/

 

http://forum.skalman.nu/viewtopic.php?t=33649

https://sv.wikipedia.org/wiki/Jordreform

 

http://www.so-rummet.se/kategorier/historia/det-langa-1800-talet/sverige-under-1800-talet#

 

http://www.lansstyrelsen.se/skane/Sv/samhallsplanering-och-kulturmiljo/landskapsvard/kulturmiljoprogram/historia-utveckling/jordbrukets-landskap/skiftesref-jordbr/Pages/index.aspx

 

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar